Vai kofeīns un kafija ir kaitīga? Es Mīlu Kafiju

Kofeīns kafijā

Tieši stimulējošā kafijas ietekme cilvēku novedusi pie tik padziļinātas kafijas izpētes. Kofeīns kafijā mūs stimulē, tas noteikti mūs padara modrākus. Ierasti kafiju baudām dienas pirmajā pusē, tieši šo iemeslu dēļ. Kofeīnam ir arī citi efekti uz mūsu ķermeni kā, piemēram, pastiprināta diurēze un sašaurināti perifērie asinsvadi. Ikdienā ir parametri, ko kafijas baudītājiem vērts zināt, lai savu iemīļoto kafijas tasi novērtētu par visiem 100%!

Kofeīna daudzums espresso un citos pagatavošanas veidos

Vienā espresso ir līdz pat 4 reizēm mazāk kofeīna kā Latvijā tik populārajā “in cup” vai pārlietajā kafijā. Tas praksē nozīmē, ka dzerot Cappuccino, vai Latte, mēs uzņemam mazāku kofeīna daudzumu un dienā, iespējams, izvēlamies nobaudīt vairākas kafijas tases. Starp citu, vienā tējas tasē ir līdzīgs kofeīna daudzums kā 100% arabica kafijas espresso tasītē. Ja konferencē, vai viesnīcas brokastīs redzat perkulatoru, zināt, ka šī krūzīte kafijas būs īpaši stimulējoša, varbūt pat pārāk.

Kofeīna tolerance būtiski atšķiras

Būtiski atšķiras kafijas krūzīšu skaits ko mēs ikdienā izdzeram. Kā minēts, viens no būtiskākajiem faktoriem ir pagatavošanas recepte. Tai pat laikā kofeīna tolerance var ļoti atšķirties un tas ir pilnībā normāli. Dažiem kafija pēcpusdienā nudien var traucēt naktsmieram, tomēr mūsu pieredzē tieši kofeīna ziņā īpaši piesātināti pagatavošanas veidi ir galvenais iemesls.  

Bezkofeīna kafija ir kafija

Mīts par mākslīgi veidotu un “neīsto” bez kofeīna kafiju radījis tai nelāgu slavu. Patiesībā bez kofeīna kafiju iegūstam no tās pašas kafijas pupiņas, to attīrot no teju 99% kofeīna. Rezultātā varam baudīt nedaudz saldāku kafiju, kura mūs nestimulē un neuzmundrina. Dekafinēšanas procesi ir dažādi, galvenais, ka tie sevišķi jūtami nemaina kafijas garšu. Biežākā bez kofeīna kafijas kvalitātes problēma mūsu pieredzē ir tieši svaiguma parametrs. Ja kāds to ir dzēris bezgaršīgu, vai izteikti ūdeņainu, visticamāk, kafija pagatavota no izžuvušas pupiņas vai jau sen kā atvērtas maltas kafijas pakas. Arī par kafijas svaiguma parametriem runāsim nākamajos video.

Šī video īpašā recepte - french press

Kafijas pagatavošana pasaulē vienā no populārākajiem veidiem liekus komentārus neprasa un tieši šajā metodē iesakām novērtēt svaigi pagatavotu bezkofeīna kafiju. Zemāk atradīsi visu nepieciešamo, lai pagatavotu kafiju no french press jeb franču preses:

  1. Kafijas pupiņas vai malta kafija;
  2. Kafijas dzirnaviņas, ja izmantosiet kafijas pupiņas;
  3. French press trauku;
  4. Tējkannu ūdens vārīšanai.

 

Lai labi garšo un tiekamies nākamajos video stāstos un kafijas receptēs.

Tava Es Mīlu Kafiju komanda. 

Universita del Cafe

Esam lepni pārstāvēt vienīgo akreditēto kafijas universitāti Baltijā - Universita del Cafe.