Vai espresso ir kafija?

Espresso parametri

Espresso ir Itālijā dzimis kafijas pagatavošanas veids. Tieši Illy ģimenes izgudrotais Illetta espresso automāts jau 1935. gadā bija pirmais, kas ļāva kvalitatīvi pagatavot espresso ievērojot nemainīgus parametrus. Tie ir 7g kafijas, 25-30ml ūdens, 9 bāru spiediens un dzēriena pagatavošanas laiks ir ap 30sekundēm.

Espresso Latvijā un Pasaulē

Šodien espresso parametrs mēdz būt mainīgi. Tos ietekmē moderno tehnoloģiju progress un garšu preferences dažādos reģionos. Latvijā to gatavojam no 7-10 gramiem kafijas, saglabājot 9 bāru spiedienu. Ja vēlaties izjust skābāku vai rūktāku garšu, jāmaina laiks, kādā ūdens tiek izspiests cauri kafijai, jeb ekstrakcijas laiks. Lai espresso garša būtu skābāka, ekstrakcijas laikam jābūt īsākam, lai rūktāka – garākam.

Espresso restorānos

Kafijas pagatavošana ir māksla un zinātne vienlaicīgi. Baristas, jeb kafijas bārmeņa atbildīga ir viesim pasniegt nevainojamu kafiju, regulāri pieregulējot dzirnavas, zīdaini putojot pienu un sekojot citiem kafijas aparāta un dzirnavu parametriem. Ikdienā vadītās baristu apmācības – Coffee Expert ilgst teju pilnu darba dienu. To rezultātā, tiek apgūtas nepieciešamās prasmes kafijas pagatavošanai un iegūtas zināšanas kafijas kvalitātes noteikšanai un saglabāšanai. Svarīgi apzināties, ka vien retais šo visu ir gatavs ievērot arī mājas apstākļos.

Espresso mājās

Viss aizraujošais, bet tomēr visai komplicētais espresso pagatavošanas process mājās ir iespējami jāvienkāršo. To iespējams darīt ar pilnībā automatizēta kafijas automāta palīdzību, kas ļauj pagatavot dzērienu ar vienas pogas spiedienu. Mēs iegūstam brīvību izvēlēties mīļākās kafijas pupiņas, tomēr, lai pagatavotu augstvērtīgus dzērienus, jārēķinās ar ieguldījumu apmēram 1000 Eur apmērā. Mūsu ieteiktais variants ir kapsulu risinājums, kur espresso nevainojamā kvalitāte slēpjas pašā kapsulā. Tas ļauj izvēlēties starp starp plašu aromātu daudzveidību no vairākām audzēšanas valstīm. Īpaši jāizceļ kafijas svaiguma parametrs, tieši kapsulu risinājuma gadījumā, mēs vienmēr baudām svaigāko kafiju.

 

Jūsu ērtībai:

Universita del Cafe

Esam lepni pārstāvēt vienīgo akreditēto kafijas universitāti Baltijā - Universita del Cafe.