Laba kafija. Kas kafiju padara labu?

Uz jautājumu "Kas ir laba kafija?" noteikti saņemsiet daudz dažādas atbildes, jo kafijas kvalitāti ietekmē pietiekoši daudz faktori, kā piemēram, kafijas šķirne, audzēšanas valsts, pupiņu apstrādes metode, grauzdēšanas process, pagatavošanas proces un pats galvenais - subjektivitāte. Katram jēdziens "laba kafija" var nozīmēt pilnīgi ko atšķirīgu. Ja mums jautātu, kura ir vislabākā kafija, mēs atbildētu, ka tā kura Tev vislabāk garšo. Bet iedziļinoties jau sīkākos kafijas tapšanas procesos, noteikti ir vērts sīkāk apskatīt svarīgākos no tiem.

Kafijas pupiņu kvalitāte

Augstākās kvalitātes pupiņas iekļaujas kategorijā "Specialty" kafija. Šīs kategorijas pupiņas tiek audzētas īpašos reģionos, tam pateicīgā klimatā un tiek rūpīgi novāktas un apstrādātas izvairoties no defektēto pupiņu iekļūšanas gala produktā. Tas savukārt ļauj no šīm pupiņām "izvilkt" īpašus aromātus un garšas nianses. Kā jau sapratāt, kafijas kvalitāte tiek mērīta pēc defektēto pupiņu daudzuma uz kopējo pupiņu apjoma. Jo vairāk bojātu pupiņu, jo kafija strauji zaudē savas garšas īpatnības. Šos mērījumus veic ar īpašām kvalitātes kontrolēm gan pie audzētāja uz zaļām pupiņām, gan vēlāk jau pie kafijas grauzdētāja. Lai kā arī negribētos atzīt, kafijas kilograma plaukta cena veikalā bieži vien ir vienīgais rādītājs, kā gala pircējam orientēties kafijas pupiņu kvalitātē, nezinot sīkākas detaļas ne par kafijas audzētāju vai grauzdētāju. Intereses pēc paši mājās varat izbērt daļu pupiņu uz galda un aplūkot tās tuvāk. Kvalitatīva pupiņa ir glīta, vienmērīga, nebojāta un nesalauzta. Visi šie defekti atstāj iespaidu uz garšas niansēm. 

Svaiga kafija

Kafijai jābūt svaigai. Punkts. Lai arī kā grauzdētās pupiņas ir iepakots, tās ar laiku zaudē savus aromātus un līdz ar to arī garšas nianses. Vienīgais veids, kā iegūt tiešām svaigu kafiju, ir iegādāties to pie lokālā grauzdētāja, kas parasti kafiju grauzdē katru nedēļu un mazākos apjomos, kā to dara industriālās grauzdētavas. Ideālā gadījumā uz kafijas pakas jābūt grauzdēšanas datumam. Par ļoti svaigu kafiju uzskatām, ja tā ir grauzdēta pēdējo 4 nedēļu laikā. Lielveikalos no komerckafijām bieži vien atradīsiet kafijas, kas grauzdētas jau gadu iepriekš ar termiņu, kas ļauj kafiju turēt vēl gadu, taču tā noteikti nebūs svaiguma paraugstunda. Vēl viens svarīgs faktors - ja atverat kafijas iepakojumu, jau pēc 3-5 dienām tā strauji zaudē savus aromātus, tāpēc iesakām kafiju turēt vakuuma traukos sausā, tumšā vietā. Ja šādu trauku nav, tad turiet kafijas pupiņas tajā pašā oriģinālajā iepakojumā maksimāli izspiežot no tā lieko gaisu un noslēdziet paku ar knaģim līdzīgu gadžetu. 

Kafijas grauzdēšana

Šis ir ļoti smalks process, kas prasa daudzu gadu pieredzi, lai no zaļās kafijas tiktu pie aromātiska un perfekta grauzdējuma. Nav tāda viena pareizā grauzdējuma. Katram kafijas veidam tas jāpiemeklē individuāli nepārtraukti testējot un pēc tam garšojot gala produktus, līdz sasniegts vēlamais rezultāts. Filtra kafijas parasti ir vieglāk grauzdētas (īsāku laiku un zemākās temperatūrās), kas dod kafijas garšā vieglumu, svaigumu un augļainumu. Savukārt espresso pupiņas mēdz grauzdēt tumšākas (ilgāku laiku un augstākās temperatūrās), kas kafijas garšai piedod rūgtenumu, intensitāti. Vidēji kafiju mazākos apjomos grauzdē no 7 - 13 minūtēm līdz pat 240 grādu temperatūrai. 

 

Universita del Cafe

Esam lepni pārstāvēt vienīgo akreditēto kafijas universitāti Baltijā - Universita del Cafe.