Kafijas dzirnaviņas: katrai pagatavošanas metodei – savs ideālais malums

Kafijas pasaule ir ļoti daudzveidīga, katrs kafijas cienītājs var atrast savu ideālo dzērienu. Taču ceļu uz perfekto kafijas tasi ietekmē vairāki faktori un tās pagatavošanas veids. Viens būtisks solis ir pareizā kafijas maluma izvēle. Katrs maluma veids sniedz iespēju atklāt jaunas garšas nianses un pilnībā izbaudīt izvēlētās pagatavošanas metodes priekšrocības. Šajā rakstā apskatīsim, kā izvēlēties malumu, kas vislabāk atbilst tavai iecienītākajai kafijas pagatavošanas metodei, un kā izvēlēties piemērotākās dzirnaviņas, lai kafijas baudīšana kļūtu par īstu rituālu.

Atbilstošs kafijas malums – ceļš uz lielisku garšu

Kafijas maluma rupjums ir tieši saistīts ar izvēlēto kafijas pagatavošanas metodi. Piemēram, espresso pagatavošanai nepieciešams ļoti smalks malums, lai ūdens varētu lēnām izvilkt visas garšas nianses. Savukārt, ja vēlies pagatavot kafiju filtrā, malumam jābūt vidēji smalkam. Rupjš malums ir piemērots presētai kafijai vai aukstai ekstrakcijai. Ja kafijas garša ir ūdeņaina un skāba, iespējams, ka pupiņu malums ir par  rupju, savukārt, ja kafijas garša ir pārāk rūgta, iespējams, ka tā ir samalta pārāk smalki. Rupjāks malums varētu uzlabot kafijas garšu. Tomēr  jāpatur prātā, ka arī kafijas pupiņu veids, pagatavošanas laiks un ūdens temperatūra ietekmē garšu.

Piemēri ar konkrētiem kafijas pagatavošanas veidiem:

  • Franču prese: šai metodei vislabāk der rupji malta kafija. Tādējādi tiek panākts, ka kafijas daļas netiek cauri filtram, bet dzēriens saglabā pilnvērtīgu garšu un aromātu.
  • Espresso: šīs kafijas pagatavošana prasa ļoti smalku malumu, jo ūdenim ir jāplūst cauri kafijas masai zem augsta spiediena. Ja malums ir par rupju, espresso būs pliekans.
  • Filtra kafija: vidēji malta kafija ir ideāla filtra kafijai. Tā nodrošina, ka kafija tiek izvilkta pietiekami ilgi, lai iegūtu sabalansētu garšu.
  • Moka kanniņa: šim kafijas veidam piemērots malums ir nedaudz smalkāks par filtra kafiju, bet ne tik smalks kā espresso. Ar atbilstoši samaltām pupiņām iegūsi spēcīgu un aromātisku kafiju.
Franču prese

Kafijas dzirnaviņas - neaizstājamas īstā maluma iegūšanai

Ja vēlaties baudīt ideālu kafijas garšu, tad labs ieguldījums ir kvalitatīvas kafijas dzirnaviņas. Ir divu galveno veidu dzirnaviņas – rokas un elektriskās. Katram no šiem veidiem ir savas priekšrocības un trūkumi.

Rokas kafijas dzirnaviņas

Rokas dzirnaviņas ir lielisks risinājums tiem, kas novērtē tradicionālu pieeju un vēlas pilnīgu kontroli pār maluma kvalitāti. Šīs dzirnaviņas darbojas bez elektrības un parasti ir aprīkotas ar asmeņiem. Tās ir klusas, viegli pārnēsājamas un ideāli piemērotas, lai vienā reizē pagatavotu nelielu kafijas tasīšu skaitu.

Elektriskās kafijas dzirnaviņas

Elektriskās dzirnaviņas darbojas ātri un ērti, tāpēc tās ir piemērotas tiem, kuri vēlas samalt lielāku daudzumu kafijas īsā laikā. Elektriskās dzirnaviņas ir aprīkotas ar vairākiem malšanas režīmiem – no smalka līdz rupjam, ļaujot pielāgot kafijas malumu izvēlētajai pagatavošanas metodei. Atkarībā no modeļa, elektriskās dzirnaviņas var darboties ar asmeņiem vai diskiem, kuri nodrošina precīzāku un vienmērīgāku rezultātu.

Izvēloties dzirnaviņas, būtiski ir apsvērt, cik bieži tās tiks lietotas un kādus kafijas veidus plānojat gatavot. Piemēram, ja bieži gatavojat espresso, ieteicams izvēlēties kafijas dzirnaviņas, kuras ir aprīkotas ar diskveida asmeņiem, lai iegūtu vienmērīgāku un smalkāku rezultātu. Savukārt franču prese vai filtra kafijai derēs dzirnaviņas ar standarta asmeņiem.

Kafijas dzirnaviņas

Kā vispareizāk uzglabāt maltu kafiju?

Lai saglabātu maltas kafijas svaigumu un aromātu, ir svarīgi to pareizi uzglabāt. Maltas kafijas lielākais ienaidnieks ir mitrums, karstums, gaisma un gaisa piekļuve.

  1. Hermētiski noslēgti trauki: glabājiet kafiju hermētiskos traukos, kas neļauj tai ilgstoši atrasties saskarsmē ar gaisu. Ideāli ir trauki ar vakuuma vākiem, kas noņem lieko gaisu.
  2. Neglabājiet kafiju ilgi: maltas kafijas svaigums saglabājas tikai dažas dienas, ar laiku tā sāk zaudēt savas īpašības. Tāpēc maliet tikai tik daudz kafijas, cik plānojat izlietot tuvākajā laikā.
  3. Izvēlies mazākus uzglabāšanas traukus: malto kafiju sadaliet mazākos daudzumos un glabājiet atsevišķos, hermētiski noslēgtos traukos. Tādā veidā kafija mazāk saskarsies ar gaisu un ilgāk saglabās aromātu un garšas nianses.
  4. Neglabājiet kafiju ledusskapī: lai gan ir izveidojies uzskats, ka kafijas uzglabāšana ledusskapī saglabās tās svaigumu, patiesībā tā var uzsūkt citus aromātus un mitrumu. Labāk glabājiet kafiju istabas temperatūrā, tumšā un sausā vietā.

Kafijas malums un dzirnaviņu izvēle ir daļa no izcilas kafijas pagatavošanas. Izvēlieties sev piemērotākās dzirnaviņas, eksperimentējiet ar maluma smalkumu un neaizmirstiet par pareizu uzglabāšanu – tas viss dos iespēju baudīt tādu kafiju, kas ir ne tikai dzēriens, bet īsts garšas piedzīvojums.

Ja nepieciešama papildu palīdzība, nekautrējies sazināties ar mūsu ekspertu komandu - zvanot (25439758), rakstot uz e-pastu (info@esmilukafiju.lv) vai sociālajos tīklos (Instagram, Facebook).  

Universita del Cafe

Esam lepni pārstāvēt vienīgo akreditēto kafijas universitāti Baltijā - Universita del Cafe.