No kurienes nāk kafija?

Lielākās kafijas audzētāj valstis

Ne vienmēr vietās, kur pašu produktu audzē, to arī tik pat daudz patērē, tāpēc ir liela atšķirība valstu topā, kas kafijas pupiņas audzē un, kas tās patērē. Kafija vislabāk aug tā sauktajā "Kafijas jostā", kas ir teritorija cieši ap ekvatoru un nodrošina kafijas augšanai labvēlīgus apstākļus - daudz saules, siltumu un vajadzīgo mitrumu. Trīs lielākās kafijas audzētājvalstis pēc apjoma ir Brazīlija, Vjetnama un Kolumbija, kas trijatā sastāda lielāko daļu no izaudzētajām kafijas pupiņām. Ja Kolumbija un Etiopija ir zināmas, kā lielākās arabica šķirnes audzētājas, tad Vjetnama izteikti specializējas uz robusta kafijas pupiņu audzēšanu. 

Kā tiek ievākta kafijas raža

Ir trīs veida kafijas novākšanas metodes - stripping metode, picking metode un machine picking metode. Tās atšķiras ar pieeju, kā kafijas ķirsis tiek novākts - picking metodē to dara cilvēki ar rokām, individuāli novācot izlasītus un gatavus kafijas ķiršus. Stripping metodē netiek šķiroti gatavie no zaļajiem ķiršiem un tā tiek novākts lielāks daudzums kafijas īsākā laikā. Bet machine picking metodē to jau dara mehanizēts kombains, kas produktivitāti palielina vēl dažas reizes. Metodes parasti tiek pielāgotas apārtējiem apstākļiem, jo ne vienmēr ģeogrāfiskie faktori ir piemēroti mehanizētajam transportam, piemēram augstienēs un kalnainos apvids manuālā picking metode ir vienīgā opcija, kas atkal sadārdzina gala produktu, jo novākšanas metode nav tik efektīva, kā mehanizētā pieeja.

Kafijas pupiņu apstrāde

Tālāk jau novāktās pupiņas apstrādā ar kādu no apstrādes metodēm - naturālo (natural) vai mazgāšanas (washed). Apstrāde pārsvarā nozīmē kafijas augļa atdalīšanu no pašām kafijas pupiņām. Kas ir svarīgi - arī apstrādes metode nosaka kafijas garšas nianses, ne tikai kafijas grauzdēšana, kā bieži ir pieņemts domāt. Naturālajā metodē kafijas ķirši tiek izklāti uz lieliem palagiem vai virsmām, kur kafija žāvējas un žāvēšanas procesā tiek ietekmēta arī pašas kafijas pupiņas garša, kur liela daļa kafijas apvalka salduma nonāk arī pašā kafijas pupiņā. Savukārt washed jeb mazgāšanas metode paredz kafijas pupiņu atdalīšanu no ķiršapvalka ar ūdens palīdzību, kafijas ķiršus mazgājot un pēc tam fermentējot. 

Īpašā šī video recepte - cold brew kafija

Noskaties video un pagatavo pats savu auksti brūvēto kafiju jeb cold brew, kas vasaras sezonā iedos papildus atsvaidzinājumu un iespējams jaunas un neapgūtas garšas. Zemāk atradīsi visu nepieciešmo cold brew pagatavošanai:

Kafijas pupiņas vai malta kafija;
Kafijas dzirnaviņas, ja izmantosiet pupiņas;
Filtra trauku vai french press;
Filtrētu ūdeni;

Lai labi garšo un tiekamies nākamajos video stāstos un kafijas receptēs.

Tava Es Mīlu Kafiju komanda. 

Universita del Cafe

Esam lepni pārstāvēt vienīgo akreditēto kafijas universitāti Baltijā - Universita del Cafe.